Contact

Franke lineaire geleidingen

Franke lineaire geleidingen

Een uitzondering op de bekende lineairegeleidingen in de lineairtechniek zijn de lineaire geleidingen van Franke.

Eigenlijk zijn dit min of meer een soort looprolgeleidingen. Deze lineair geleidingen zijn vervaardigd van aluminium en specifiek voor het realiseren van rechtlijnige bewegingen. 
Kenmerkend is de modulaire structuur woordoor applicatiegericht een lineaire geleiding kan worden samengesteld. Zo is er een behoorlijke keuze in bouwgroottes, soorten rails, cassettes en looprolbekleding.

De werking van een Franke lineaire geleiding zit eigenlijk tussen een loopwielgeleiding en een kogelomlooprailgeleiding in. Men heeft een casstte (wagen) waarin geen omloopsysteem is toegepast maar behulp van (loop)wieltjes.
In het aluminium profiel bevinden zich stalen of roestvaststalen loopdraden. Deze loopdraden zijn gekalibreerd en op een speciale manier in het aluminium profiel geperst. De looprollen zijn ook geprofileerd en kunnen axiaal bewegen op lagerpennen. Door deze constructie van de looprollen zijn deze zelfzoekend; dwz zij zoeken axiaal de juiste positie.

Een nadeel van de Franke geleiding ten opzichte van de andere lineaire geleidingen in de lineairtechniek is de prijs. Een ander nadeel is dat de Franke geleiding minder nauwkeurig is dan de kogelomlooprailgeleiding.

Meer weten over de Franke geleiding? Ga naar onze website over lineaire geleidingen.